Česta pitanja

Koja je razlika u efikasnosti online neurofeedbacka i rada u trenerovom uredu?

Nikakva. Neurofeedback nie psihoterapija tako da odnos s trenerom nije bitan za ishod, dapače, istraživanja pokazuju da je dublji emocionalni odnos s trenerom kontraproduktivan.

To ovisi o mnogim faktorima, tako da je najispravniji odgovor da je potreban broj treninga individualan. Svaka osoba drugačije reagira, ali je i svaki problem koji se rješava različit. Opća preporuka je da se treba napraviti oko 40 treninga da bise mogla napraviti procjena rezultata. U stvarnosti je moguće da se značajne promjene osjete već nakon nekoliko treninga, ali postoje i situacije kada je potreban dugotrajni rad da bi se vidjele male promjene.

U pravilu, najmjerodavniji pokazatelj promjene je vaš vlastiti osjećaj, i osjećaj vaše okoline. Iako je neurofeedback visokotehnološka metoda i postoje egzaktni dokazi njenog funkcioniranja, ipak ne može sa sigurnošći kvantificirati promjene u ponašanju iz promjena u moždanim valovima. Naime, amplitude moždanih valova (interni link), preko kojih se radi trening, nisu jedina mjera aktivnosti koju treninramo. Da bi se napravila relevantna snimka stanja i povezala s promjenom u ponašanju potrebna je skupa oprema, skupa metodologija i kontrolirani uvjeti, a čak i tad je pitanje koliko bi rezultat bio egzaktan. S druge strane, tko bilje od Vas zna je li vama ili vašem djetetu bolje?

U gotovo 60 godina korištenja metode, nisu dokumentirane ozbiljnije nuspojave. Blage nuspojeva, poput osjećaja umora, lagane glavobolje, su privremeni. Ponekad je moguće pogoršanje u simptopmima radi kojih se pristupilo neurofeedback, ali to je privremeno i u pravilu praćeno smanjenjem simptopma.

Ne možete biti sigurni, jednako kao što ni za jednu terapiju, ili oblik rada na sebi ne možete biti sigurni kako će djelovati. Prema našem iskustvu, ogromna većina ljudi osjeti manje ili veće pozitivne promjene. Kolika je vjerojatnost da će do njih doći u vašem slučaju, ovisi o puno faktora. Za detaljnije informacije o tome, slobodno nam pišite ili nas nazovite.

Nema čekanja za Umo, u roku od par dana od naručivanja usluge možete početi s treninzima.

Između 15 i 45 minuta, ovisno o dobi korisnika i vrsti protokola.

Ne. Nema indicija da bi često i dugotrajno treniranje moglo proizvesti ikakav negativan efekt.

Nema dobnog ograničenja, bitno samo da osoba koja trenira želii može surađivati u provedbi.

Neurofeedback može pomoći svakome. Dječji mozgovi su neuroplastičniji pa se promjene na njima vide brže, ali metoda jednako djeluje i na mozgove odraslih.

Ni slučajno! Ako vam je psihijatar prepisao lijekove, trebate se toga držati. Neurofeedback se može koristiti i uz psihofarmake.

Ne. Ali, se pokazalo da neurofeedback pospješuje ishode psihoterapije.

Neurofeedback, u većini sučajeva ne spada strogo u medicinu, ali preporučljivo je za olakšavanje mnogih medicinskih stanja. Slično kao što tjelovježba nije medicina, ali je zdrava. Zbog svog nedvojbenog blagotvornog efekta na mentalno zdravlje neurofeedback je sve više predmet medicinskih istraživanja. Ipak, da bi nešto dobilo status medicinske terapije potrebno je na poseban nači dokazati učinkovitost u liječenju bolesti, tzv. double blind studijama. Kod takvih studija ni liječnik ni pacijent ne smiju znati da li se primjenjuje prava terapija, ili tzv. Placebo. S obzirom na prirodu neurofeedback treninga, to je nemoguće postići pa je gotovo nemoguće dobiti razinu medicinskog dokaza. Ipak, primjena na liječenje ADHD-a je odobrena kao medicinska terapija zbog ogromnog broja indirektnih dokaza. Zahvaljujući izostanku rizika te sve većem razumijevanju materijalnih mehanizama utjecaja neurofeedbacka na mozak, liječničke preporuke za neurofeedback postaju uobičajene.

Velika, iako obje imaju za cilj unapređenje mentalnog zdravlja. Psihoterapija je doslovno liječenje psihe riječima, pri čemu je centralna stvar odnos između psihoterapeuta i korisnika. Kod neurofeedbacka se djeluje direktno na sinapse u kori velikog mozga i literatura navodi da je blizak odnos trenera i korisnika zapravo kontraproduktivan. Ipak, pokazalo se da se neurofeedback i psihoterapija uzajamno pomažu, kada se koriste paralelno.

Dapače, brojna istraživanja su pokazala da trening jačanja theta vala neposredno prije psihoterapije pospješuje ishod psihoterapije.

Osim što se i jedno i drugo koristi za poboljšanje mentalnog zdravlja, i jedna i druga metoda ciljaju na jačanje određene sinaptičke aktivnosti. Vrlo je važno razumjeti da neurofeedback ne može biti zamjena za lijekove. U pravilu, kao vam je psihijatar prepisao psihofarmake, trebali biste ga poslušati. Isto tako, ako vjerujete da bi Vam neurofeedback mogao pomoći, savjetujte se sa svojim psihijatrom.

Da. Istraživanja su pokazala da neurofeedback pospješuje ishode psihofarmako terapije.

Umo neurofeedback terapija se radi u vlastitom domu, a vodi je trener koji se preko interneta spaja na opremu koju dobijete od nas.

Umo Neuro Centar d.o.o.,
L. Ružičke 2, HR-10000 Zagreb,
IBAN: HR6024840081135090068
OIB: 45498161221