Umo povijest

Umo je projekt koji za cilj ima omasovljenje upotrebe neurofeedbacka, a nastao je kao reakcija osnivača Marina Maletića na fantastično iskustvo s tom metodom

2014. godine jednom od Marinove troje djece dijagnosticiran je ADHD, izražen u mjeri da ne iziskuje ozbiljiniji rehabilitacijski pristup, ali dovoljno da ozbiljno remeti obiteljsku dinamiku i socijalizaciju djeteta.

Tek 2016. obitelj postaje svjesna da postoji neurofeedback, što dovoljno govori o tretmanu koji je metoda imala općoj javnosti. Tada je neurofeedback, naravno paušalno i neutemeljeno, u mainstream izvorima proglašavan kontraverznom metodom. Zbog toga je Marin Maletić, da smanji rizik, odlučio sam isprobati metodu, nakon čega je ostao fasciniran promjenama koje su treninzi donjeli u njegovo mentalno funkcioniranje. Sličan su efekt treninzi imali i na dijete pa je neurofeedback ubrzo postao obiteljski hobi.

A men siting in a chair at the tv studio.

Kao inžinjer elektrotehnike s izraženom poduzetničkom crtom, Marin 2017. godine pokreće razvoj tehnološkog rješenja za neurofeedback treninga koje bi trebalo premostiti jaz između jednostavnih, ali nefunkcionalnih neurofeedback uređaja za osobnu namjenu i skupih i kompliciranih sistema za kliničku promjenu. Nakon godinu dana rada prva verzija Uma ugledala je svjetlo dana.

U jesen 2018., ohrabreni rezultatima testne upotrebe Marin i njegova supruga Alma Maletić otvaraju dječji neurofeedback centar Umo igraonica. Centar je doživio streloviti uspjeh te se nakon svega par mjeseci iz malog ureda na Vrbiku preselio u kuću na Britancu, pravu malu urbanu oazu, u kojoj je 7 stručnjaka cjelodnevno radilo s mališanima. 

Paralelno s tim počele su se otvarati Umo igraonice u Dubrovniku, Splitu i ostalim gradovima Hrvatske. Tu gotovo bajkovitu ekspanziju, nakon točno godinu i pol dana od otvaranja prvog ureda, prekinula je pandemija. Najednom su desetci Umo korisnika ostali bez mogućnosti obavljanja treninga. Zahvaljujući tome što je jednostavnost u DNA kodu Uma, nakon nekoliko tjedana rada na tehničkim modifikacijama, postalo je moguće voditi treninge on-line. Tako je, koliko je nama poznato, Umo postao prva komercijano dostupna on-line neurofeedback usluga u svijetu.

Kroz 2020. kombinirano se radilo u uredu, koiko su pravila pandemije dozovljavala i on line rad. S početkom 2021. taj način rada pokazao se toliko dobar da je nakon ljeta 2021. Umo postao isključivo on-line platforma.

certifikat izdan tvrtci za provedbu neurofeedback terapije

Što o Umu kažu u medijima?

UMO, neurofeedback uređaj za unaprjeđenje produktivnosti

Tehnologija koju koristi Umo bazira se na projektu tvrtke Umo neuroscience d.o.o., pod nazivom „UMO, neurofeedback uređaj za unaprjeđenje produktivnosti“ koji je započet u okviru poziva financiranog iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, Europskog fonda za regionalni razvoj, kojeg je odobrilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta putem Otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Inovacije novoosnovanih MSP“, referentni broj poziva: KK.03.2.2.01.

Prepoznajući poslovnu priliku tvrtka Umo neuroscience d.o.o. kao novoosnovani MSP ima za cilj povećati konkurentnosti novog proizvoda na tržištu kroz prilagodbu razvijenog UMO proizvoda kako bi dizajnom i radom u različitim sučeljima osigurao visoku dodanu vrijednost i upotrjebljivost za krajnje korisnike te prilagodbu proizvodnih procesa za izradu proizvoda koji će omogućiti niske troškove proizvodnje i uštedu krajnjim korisnicima u cijeni konačnog proizvoda, kao i otvaranje globalnog tržišta za novi proizvod kroz analizu i pripremu kanala prodaje te zaštitu intelektualnog vlasništva.

Naziv projekta

Umo - neurofeedback uređaj za povećanje produktivnosti

Ime korisnika

Umo neuroscience d.o.o.

Ukupni iznos projekta:

1.900.750,00 kn

Iznos EU potpore:

1.500.000,00 kn

Kontakt osoba za više informacija

Marin Maletić, direktor

Umo Neuro Centar d.o.o.,
L. Ružičke 2, HR-10000 Zagreb,
IBAN: HR6024840081135090068
OIB: 45498161221