Što je neurofeedback?

Neurofeedback je neinvazivna i zabavna metoda normalizacije moždane aktivnosti. Provodi se tako da se pomoću EEG pojačala odrede moždani valovi koji se koriste za upravljanje videoigrom ili nekim drugim audiovizualnim sadržajem. Možemo reći da kod neurofeedbacka igrač mislima upravlja videoigricom, a nastojeći unaprijediti igru, unaprjeđuje svoje moždane valove.

Moždani valovi odraz su specifičnih mentalnih stanja, a neki obrasci moždanih valova mogu biti manje ili više poželjni za određene aktivnosti. Primjerice, dijete koje ima problema s pažnjom vrlo vjerojatno ima pojačanu sporu moždanu aktivnost, tzv. theta val. Na neurofeedbacku učimo mozak postići optimalne obrasce moždanih valova.

Kako znati može li neurofeedback pomoći mom djetetu?

Sigurno ne može odmoći, a može li pomoći u rješavanju nekog konkretnog problema koji vaše dijete ima ovisi o puno faktora. Najbolji način da saznate odgovor na to pitanje je da dođete na prvi pregled u Umo igraonicu. Tad ćete s našim psiholozima definirati eventualni problem i saznati je li neurofeedback uopće primjenjiv te ako jest, kakvi se rezultati obično postižu neurofeedbackom u sličnim slučajevima.

Također ćete saznati kakva je električna aktivnost mozga vašeg djeteta i što se iz toga može zaključiti. Nakon što Vas detaljno upoznamo sa svim što Vas o neurofeedbacku zanima te vam damo našu stručnu preporuku, moći ćete donijeti utemeljenu odluku je li neurofeedback pravi izbor za vaše dijete.

Koje poteškoće otklanja neurofeedback?

Neurofeedback nije čarobni štapić koji će najednom otkloniti sve probleme. Kod nekih situacija, kao što je autistični spektar, neurofeedback neće riješiti glavni problem. Ali može pomoći u poboljšanju općeg stanja djeteta.

U slučaju ADHD-a neurofeedback se pokazao kao najučinkovitija terapija te je u velikom broju slučajeva moguće značajno smanjiti simptome, a prema istraživanjima, efekti su vidljivi i nakon 10 godina. Neurofeedbackom je moguće poboljšati pažnju, smanjiti hiperaktivnost, te impulzivne i agresivne reakcije.

U Umo Home primjenjujemo neurofeedback na smanjenje simptoma vezanih za epilepsiju. Osim što je epilepsija sama po sebi vrlo kompleksan i zahtjevan problem, vrlo često se uz nju pojavljuju i druge poteškoće. Neurofeedbackom možemo ublažiti te probleme, ali i pomoći kod same epilepsije gdje se neurofeedback pokazao vrlo učinkovitim u smanjenju broja napada i njihovom intenzitetu. Istraživanja pokazuju visoku razinu učinkovitosti neurofeedbacka kod epilepsije, no važno je da je ona dobro kontrolirana lijekovima.

Dobri rezultati postižu se i primjenom neurofeedbacka na specifične poremećaje učenja. Iako je nepoznat točan razlog razvoja specifičnih poteškoća učenja, i one imaju podlogu u načinu na koji mozak radi. Stoga postoje specifični moždani obrasci koji se povezuju s ovim poteškoćama i koje se mogu znatno poboljšati kroz treninge.

Koliko traju učinci neurofeedbacka?

Ako govorimo o poteškoćama koje su posljedica organskih oštećenja mozga, neurofeedbackom možemo poboljšati funcioniranje i sam rad mozga, ali ne i potpuno ukloniti te poteškoće. Kod većine takvih slučajeva, da bi se učinci neurofeedbacka održali, potrebno je s vremena na vrijeme ponavljati cikluse treninga.

Kada se radi o disregulaciji mozga, kao na primjer kod i ADHD-a, ova metoda može potpuno i zauvijek ukloniti simptome, pod uvjetom da je odrađen dovoljan broj treninga.

Koliko dugo treba ići na neurofeedback?

Kao i sve kada je u pitanju ljudski organizam, broj neurofeedback treninga je individualan. Prema iskustvu iz prakse, minimalan broj treninga u kojima će doći do promjene je 20, trajni efekti se postižu nakon 30 – 40 treninga, a prvi efekti kod mnogih se osjete već nakon nekoliko treninga.

Želite isprobati metodu ili samo porazgovarati o njoj?

Umo Neuro Centar d.o.o.,
L. Ružičke 2, HR-10000 Zagreb,
IBAN: HR6024840081135090068
OIB: 45498161221