10 koraka za uspješno učenje

savjeti-za-učenje

Pročitajte naše savjete za bolje učenje koje će pomoći i prvašićima, ali i studentima. Želite li doznati više o samom procesu učenja i stilovima učenja pročitajte i naš prethodni post Savjeti za uspješnije i lakše učenje.

  1. Poželjno je imati ugodno mjesto za učenje
    Organizacija fizičkog okruženja, poput organizacije prostora i uvjeta za učenje, čini učenje ugodnijim te poboljšava koncentraciju i motivaciju. Dobro je imati i stalno mjesto za učenje (primjerice radni stol u sobi). Poželjno je i da mjesto za učenje ima dobro osvjetljenje, izolaciju od buke i ostalih distraktora (ometanja), što nas dovodi do drugog koraka.
  2. Svesti distraktore na minimum
    Važno je ukloniti sve distraktore iz okoline odnosno sve što može ometati učenje. Primjerice, ukloniti igračke s mjesta gdje se uči, ugasiti televiziju, utišati ili potpuno isključiti glazbu, po mogućnosti biti sam u prostoriji, ne okrenuti stol za učenje prema izvoru podražaja i tako dalje.
  3. Uvesti kratke pauze
    Tijekom učenja važno je uvesti kratke pauze, primjerice svakih 20-30 minuta učenja (može i duže, ovisno o koncentraciji) dobro je napraviti pauzu od 5 minuta.
  4. U početku učenja važno je ponavljanje
    Ovo je važno jer se u početku brže zaboravlja, a kasnije dolazi do sporijeg tempa zaboravljanja. Za ponavljanja mogu se iskoristiti i kratke pauze – u tim kratkim pauzama važno je ponavljati sažetak ili bît naučenog, koji predstavljaju osnovu ili kostur učenja, a ne ići u detalje, oni se kasnije nastavljaju na tu osnovu.
  5. Koristiti mnemotehnike i mentalne mape
    Tijekom obrazovanja usvajamo mnoštvo informacija koje često nisu povezane ili su sasvim apstraktne što dodatno otežava učenje. Mnemotehnike su mentalne strategije olakšavaju pamćenje apstraktnih informacija te omoguće pamćenje više informacija. Za objašnjenje ovog principa dobar je primjer iz kemije gdje je kod miješanja vode i kemikalije vrlo bitno što se ulijeva u što. Naime, vrlo je opasno ulijevati VoduU Kiselinu. (VUK)
  6. Gradivo treba učiniti što smislenijim
    Treba ga povezati sa starim znanjem, organizirati i učiniti ga razumljivim. Razumijevanje gradiva olakšava učenje jer ga čini zanimljivim.
  7. Učiti prepričavanjem gradiva vlastitim riječima
    Lakše pamtimo ako prepričamo gradivo vlastitim riječima.
  8. Treba napraviti raspored učenja
    Učenjem velikih količina gradiva odjednom manje će se gradiva usvojiti zbog prevelike količine, zato je važan dugoročni plan učenja te raspored na vidljivom i istaknutom mjestu.
  9. Gradivo koje se želi zapamtiti na duži rok treba „prenaučiti”
    „Prenaučeno” gradivo zadržava se duže u dugoročnom pamćenju i otpornije je na zaboravljanje.
  10. Nagraditi se za učenje
    Dobro se povremeno nagraditi za učenje, na primjer pogledati film, opustiti se u kupki ili napraviti nešto drugo što nas veseli i opušta.

Preporučene aplikacije za srednjoškolce:

My Study Life je aplikacija uz koju možeš napraviti raspored predavanja, bilježiti rokove, unositi opise i bilješke s predavanja itd. Vrlo jednostavna, zanimljiva, brza aplikacija sa sličnim funkcionalnostima je i Timetable.

Sara Dugić, mag.psych.
Sandra Mašek mag.rehab.educ.

PODIJELI OBJAVU: